Imunoterapie

Tratamentele immunologice pentru melanoma activeaza sistemul imun pentru a recunoaste si a ataca selectiv celulele canceroase. De asemenea, contribuie la formarea unei memorii pe termen lung a sistemului imun, oferind un raspuns durabil impotriva cancerului.  Tumorile au mecanisme speciale prin care isi mascheaza prezenta in corp si 'scapa' de sub atacul imunitar, iar imunoterapia - prin blocarea acestor mecanisme-  faciliteaza 'vizualizarea' si distrugerea lor. Tratamentele imunologice nou aprobate sunt in general recomandate pacientilor cu melanom neoperabil in stadiul III si IV sau pot fi administrate in regim adjuvant (in prezent in studii clinice). Mai jos gasiti cateva dintre tratamentele cele mai cunoscute, de acest tip:

 

  • ipilimumab (Yervoy) - aprobat in SUA, Europa comercializat in Romania (2011, 2013);

  • nivolumab (Opdivo) - aprobat in SUA , Japonia si Europa (iunie 2015);

  • pembrolizumab (Keytruda) - aprobat in SUA si Europa (iulie 2015);

  • combinatia Nivolumab+Ipilimumab, in studii clinice (2016).

 

Avantajele acestor tratamente sunt potentialul pentru raspuns durabil si potentialul pentru supravietuire pe termen lung, chiar dupa ce tratamentul a incetat. Ipilimumab, de exemplu,  a determinat supravietuirea pe termen lung, de peste 10 ani, in 20% dintre pacienti (dupa D. McDermott si al./Cancer Treatment Reviews 40, 2014, 1056–1064; pp 1061). Combinatiile de tratamente imunologice au eficacitate superioara (vezi aici). Ca orice terapie in cancer, imunoterapia prezinta insa si cateva dezavantaje: in general monoterapiile imunologice prezinta rate mai scazute de raspuns la tratament (intre 20-30%), desi net superioare chimioterapiei traditionale; efectele tratamentului apar lent, un aspect important pentru cei a caror boala evolueaza rapid; unele tratamente imunologice au efecte adverse serioase; profilul pacientilor respondenti nu este elucidat si deci greu de prevazut care dintre acestia vor raspunde la tratament. Terapiile imunologice actioneaza si asupra metastazelor cerebrale. (Goya et al, JAMA Oncology, 2015).

 

Dintre terapiile imunologice, in Romania ipilimumab este disponibil pe baza de prescriptie medicala din partea oncologului.  Medicamentul NU este compensat de CNAS, dar exista unele posibilitati de a fi accesat. Tratamentele imunologice mai pot fi accesate si in cadrul unor studii experimentale in centrele de cercetare din Europa.

 

Pentru yervoy (ipilimumab) s-a raportat urmatoarea eficacitate la doza 3 mg/kg in clinical trials: rata generala de raspuns (CR+PR) de 11%; rata de control a bolii (CR+PR+SD) de 28%; rata de supravietuire generala OS la 12 luni de 45.6%, iar la 24 luni de 23,5%.  Sursa: Fellner C. Ipilimumab (Yervoy) Prolongs Survival In Advanced Melanoma: Serious Side Effects and a Hefty Price Tag May Limit Its Use. Pharmacy and Therapeutics 2012;37(9):503-530

 

De stiut:

CR- Complet Response - proportie de pacienti care au prezentat o reducere totala a tumorilor;

PR- Partial Response -proportie de pacienti care au prezentat o reducere partiala a tumorilor;

SD -Stable Disease - proportia de pacienti la care boala nu evolueaza);

OS-overall survival - rata de supravietuire intr-un interval dat de timp.

 

Terapie tintita

BRAF inhibitorii - Vemurafenib si Dabrafenib

Combinatii Braf/MeK inhibitori

Tratamentul cu BRAF inhibitori, de tipul vemurafenib (zelboraf) si dabrafenib (tafinlar), ofera pacientilor o calitate a vietii superioara fata de tratamentul cu dacarbazina. Acest avantaj, cunoscut deja celor care utilizeaza tratamentul cu BRAFi, se adauga eficacitatii demonstrate a terapiei, exprimate in rata de raspuns (ORR) si rate de supravietuire globala (OS) superioare dacarbazinei. Calitatea vietii pacientilor a fost analizata comparativ sub tratament cu dabrafenib si dacarbazina intr-un studiu relativ recent. Acesta a aratat ca avantajele tratamentului cu Brafi se traduc in viata reala, in beneficii functionale si simptomatice (Grob et al.,2014). Tratamentele cu inhibitori pentru melanom in stadii avansate au urmatoarele avantaje: rate mari de raspuns ; efectele pozitive apar rapid; de asemenea prezinta potential pentru raspuns durabil si potential pentru supravietuire pe termen lung. Punctele slabe ale tratamentului cu inhibitori sunt: aparitia rezistentei dupa o anumita perioada de timp, care depinde de modul cum se prezinta boala in cazul fiecarui individ; ratele de supravietuire la 1 an sunt 56% si 70% pentru pacientii tratati cu Vemurafenib si respectiv, cu Dabrafenib.

 

Zelboraf (vemurafenib) este o terapie din categoria inhibitorilor conceputa pentru pacientii cu melanom neoperabil aflati in stadii avansate ale bolii, care prezinta mutatia genei BRAF V600E. Zelboraf  are urmatoarea eficacitate in studii clinice: rata obiectiva de raspuns a pacientilor la tratament OR (CR+PR) de 48% si rata de supravietuire generala OS la 6 luni de 84%. Chapman et al., The New England Journal of Medicine [2011, 364(26):2507-2516].

Mai mult de jumatate de pacienti (56%) traiesc 1an de la inceperea tratamentului. (Long , 2015). Un procent mai mic (19%) pacienti sunt in viata dupa 4 ani (Puzanov et al., 2015)

 

Exemple de tratamente combinate tintite: combinatia vemurafenib-cobimetinib (Braf/MEK inhibitor); combinatia dabrafenib-trametinib (Braf/MEK inhibitor),(dupa D. McDermott si al./Cancer Treatment Reviews 40 , 2014, 1056–1064, pp 1061).

 

Combinatia Braf/Mek de tip Dabrafenib/trametinib este superioara fata de utilizarea Dabrafenibului ca monoterapie.  Combinatia prelungeste supravietuirea mediana a pacientilor cu melanom avansat Braf pozitiv (25,1 de luni combinatie fata de 18,7 luni monoterapie), dupa Long et al., Lancet, 2015.  Date recente asupra eficacitatii tratamentului pe termen lung (Long et al., 2016) arata ca 62% dintre pacientii tratati cu combinatia sunt in viata dupa 3 ani. Supravietuirea pe termen lung a pacientilor tratati cu combinatia este asociata cu valori normale ale LDH-ului si metastaze mai putine de 3 in organele interne, la inceputul tratamentului (Long et al., 2016)

 

Dintre terapiile inhibitoare, Zelboraf (Vemurafenib) si Tafinlar (Dabrafenib) pot fi prescrise si in Romania. Zelboraf nu este compensat, in schimb DABRAFENIB a fost inclus pe lista de tratamente compensate a CNAS.  AICI gasiti informatii complete in limba romana despre medicamentul Dabrafenib, recent inclus in lista de tratamente compensate pentru melanom avansat (III, IV) neoperabil, Braf pozitiv.

Atat Dabrafenib cat si Vemurafenib actioneaza si asupra tumorilor cerebrale (Goya et al, JAMA Oncology, 2015).

 

Pentru a stii daca aceste tratamente sunt indicate sau nu in cazul dumneavoastra, cereti medicului analiza genetica. Conform studiilor, mutatia genei Braf, conducand la alterarea aminoacidului V600 este prezenta in 40-50% din cazurile cu melanom, restul mutatiilor fiind non Braf.

 

Actualizarea datelor privind eficacitatea acestor tratamente este realizata pe pagina publica Facebook Melanom Romania. Urmariti de asemenea postarile de pe acest website privind noutatile stiintifice de la conferintele oncologice internationale (ASCO, ESMO, ECC, SMR, EADO,DIA Euromeeting etc.). 

 

Analiza genetica

TESTAREA GENETICA a melanomului este un pas important in stabilirea tratamentului pe care il puteti urma. Intrebati-va oncologul despre testarea genetica. Frecventa mutatiei Braf in melanom este de aproximativ 50%, iar tratamentele inhibitoare, cu eficacitate mare, cum ar fi Zelboraf, sunt indicate pacientilor cu mutatia Braf V600E. Dabrafenib sau Tafinlar este un Braf inhibitor eficient, aprobat de FDA in SUA si disponibil in Europa in programe de cercetare si programe prelungite de acces (EAP). Dabrafenib acopera mutatiile BRAF V600E si V600K. Prin urmare testarea genetica pentru mutatia Braf trebuie sa faca parte din recomandarile medicului oncolog. Aici gasiti adresa unui centru de analiza genetica. 

 

actualizat 22 aprilie 2016, V.Astratinei

© modificat Mai 2020 de V.Astratinei

Melanom Romania, creat in octombrie 2014

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus