top of page

Regresia melanomului - un studiu recent aduce noi informații


Regresia sau dispariția parțiala sau totala a tumorii primare ca rezultat al unei reacții imunologice a organismului este un indicator de prognostic controversat pentru pacienții cu melanom. https://www.nature.com/articles/labinvest20178


Regresia este raportata in buletinul histopatologic alături de alți factori de risc, definitorii pentru stadializare ca Breslow (grosimea tumorii) si ulcerație. La prima vedere regresia ar fi un lucru pozitiv: simplu spus sistemul nostru imunitar reacționează si tumora este parțial sau total distrusa. Într-adevăr unele studii au confirmat ca regresia s-ar corela favorabil cu scăderea riscului de revenire a melanomului. La polul opus sunt însa studii care clasează regresia ca indicator de prognostic nefavorabil, arătând ca distrugerea autonomiei tumorii primare poate fi însoțita de diseminarea celulelor tumorale in organism si scăderea supraviețuirii.


Iata insa ca in decembrie 2020, un studiu publicat in JAMA Dermatology readuce o notă pozitiva in semnificația regresiei ca factor de prognostic. In acest studiu s-a arătat ca Regresia tumorii primare este asociata cu o mai supraviețuire mai buna a pacienților cu melanom cutanat superficial (SSM) si Breslow mic si intermediar (</= 4,0 mm). Studiul a fost condus pe cohorte mari de pacienți din Olanda si Australia, anume 17 271 pacienți olandezi and 4980 pacienți australieni. Datele au fost culese din Registrele naționale pe patologie si cancer din Olanda si baza de date a Institutului Australian pentru Melanom (MIA). Studiul sugerează ca Regresia poate fi considerata un factor de prognostic favorabil pentru pacienții in stadiile I si II.


Foto - JAMA Dermatol. 2021;157(2):166-173. doi:10.1001/jamadermatol.2020.5032


postare de Violeta Astratinei, Dr. biol.

18 februarie 2021


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
bottom of page