top of page

Reacțiile adverse ale imunoterapiei si managementul acestora
ESMO- Ghidul Pacientului cu Cancer 

Medical Consultation

Care sunt efectele adverse provocate de imunoterapie si cum trebuie sa le abordam? Acest Ghid răspunde întrebărilor Dvs!

Numarul pacientilor tratati cu imunoterapie (IO) in Romania creste in fiecare an, atât in practica medicala, cat si in studiile clinice.

 

Imunoterapia este un tratament eficient, cu potențial curativ, însa are un profil de efecte adverse diferit fata de alte terapii oncologice. Deși bine tolerata, in 20-50% cazuri IO poate provoca o cascadă de efecte adverse cunoscute ca reacții autoimune, care practic pot afecta orice organ. Descoperita timpuriu, toxicitatea indusa de imunoterapie este tratabila, însa identificata tarziu poate duce la complicații, întreruperea tratamentului oncologic si in cazuri extreme chiar  decesul pacientului.

Așadar, educarea pacienților pentru recunoașterea si raportarea efectelor adverse induse de IO este vitala!

Pacienții oncologici nu au beneficiat  pana acum de surse de informație in limba romana despre efectele adverse provocate de imunoterapie. In plus, informațiile oferite de personalul medical s-au dovedit, in unele cazuri, insuficiente.

Asociatia Melanom Romania a obtinut drepturi de a traduce in limba romana, publica si distribui brosura Managementul efectelor adverse ale imunoterapie - Ghidul Pacientului, redactat de Societatea Europeana de Oncologie Medicala (ESMO)

 

Ghidul este acum disponibil pentru toți pacienții si familiile afectate de cancer si care la un moment dat, in decursul bolii vor fi tratați cu imunoterapie. In același timp ghidul este o lectura extrem de utila pentru orice profesionist in domeniul sănătății! (medici, studenți, reprezentanți ai pacienților, asistenți, autorități si presa medicala).

Ghidul a fost lansat in cadrul unui eveniment online in data de 18 iunie, ora 17.00!

Evenimentul va putea fi urmarit pe pagina noastra Facebook  https://www.facebook.com/events/506270073991130!

Susținători: ESMO a acordat Asociatiei Melanom Romania drepturi de traducere si distribuire a Ghidului in mod gratuit. Traducerea si validarea in limba romana a ghidului au fost posibile printr-un grant educational nerestrictiv acordat de către compania Novartis Romania. Pentru promovarea si evenimentul de lansare al Ghidului am beneficiat deopotriva de susținere financiara din partea companiilor MSD, Bristol Myers Squibb si Novartis Romania. Tuturor le mulțumim pentru suportul acordat, fără de care pacienții romani nu ar fi beneficiat de acest ghid in limba lor materna!

actualizat VA, 16.06.2021

novartis_logo_pos_rgb (1).jpg

nn

Prima Pagina.JPG
pagin aContent.JPG
End page.JPG
bms_logo_rgb_pos_300.png
02852_MSD_Logo_W-Anthem_Horizontal_Teal&
bottom of page