top of page
Figure 1 web.jpg

Proiectele noastre 

Melanom Romania desfasoara o serie de proiecte in folosul pacientilor cu melanom si al persoanelor care au risc sa dezvolte melanom. Atentie este acordata educatiei si proiectelor de advocacy, care pot asigura shimbarea sistemului de ingrijire medicala, dar si ajutorului individual, personalizat pe nevoile pacientului. 

Cititi mai multe despre proiectele noastre mai jos! 

actualizare septembrie 2023

Conferinta nationala Melanom Romania si webinare educative, anual 2016- prezent

Grup cu MS_edited.jpg

Conferințele organizate de Melanom Romania reusesc in fiecare an sa reunească pacienti, medici, specialisti, autoritati si companii farmaceutice pentru discutii interactive despre melanom, sistem de sănătate, cercetare si  actiuni de reprezentare a pacienților.  Dupa succesul conferintelor noastre de la Bucuresti (2016, 2017, 2018, 2021) am decis sa desfasuram si in tara o serie de conferinte, care sunt menite sa educe si sa consolideze colaborarea cu principalele centre oncologice din tara (Cluj 2019, Iasi 2023, Timisoara 2024). Verificati sectiunea Evenimente a acestui site pentru a citi despre conferintele Asociatiei si programele asociate!

 
Melcaya-Logo-(1200x260).png
Blue Simple Photo International Youth Day Instagram Post .jpg

Proiectul European MELCAYA dedicat copiilor si tinerilor afectati de MELANOM- 2022-2026

Melanomul la copii si tineri este dificil de înțeles, prevenit si diagnosticat, iar tratamentele inovatoare din melanom sunt in prezent inaccesibile tinerilor si copiilor, afectând șansele lor de recuperare si supraviețuire.  Din acest motiv, Asociatia Melanom Romania (AMER) a devenit partener in proiectul European MELCAYA, dedicat copiilor si adultilor tineri  afectati de melanom. Titlul proiectului este  ‘’Novel health care strategies for melanoma in children, adolescents and young adults’’ finantat in cadrul programului  HORIZON-MISS-2021-CANCER-02-03, Europe Cancer Mission. Link la pagina in lb romana AICI , link la website MELCAYA

 

Program de suport si indrumare pentru pacienti si familii in timp real, 2014- prezent

Asociatia Melanom Romania asigura suport , indrumare si educatie pacientilor in mod GRATUIT. Asociatia a infiintat, administreaza si modereaza doua forumuri private pe platformele sociala facebook, denumite:

- Forum online Asociatia de pacienti Melanom Romania- pentru pacientii afectati de melanom (cutanat, mucozal, pediatric) si familliile lor, cu peste 1800 membri

-  Forum online Melanom Romania Ocular- pentru pacientii afectati de melanom ocular, cu peste 100 membri

Forumurile sunt mentinute de 4 adminstratori/moderatori si au reguli stricte de functionare, pentru a asigura protectia familiilor si a pacientilor fata de informatii nevalidate medical, fake news si pseudostiinta. 

- Indrumarea si informarea personalizata prin mesagerie online si telefon  este asigurata de 4 voluntari instruiti, cu educatie in domeniul medical si domenii conexe. La acestia se adauga  8 pacienti experti, capabili sa-si impartaseasca corect experienta personala ca pacient sau apartinator. 

 
Hotline Consultant

Program de educatie si informare pe teme medicale, cercetare oncologica, politici si sistem de sanatate, 2015- prezent

Asociatia Melanom Romania isi doreste aducerea stiintei medicale, a  masurilor din sanatate si a cercetarilor din oncologie cat mai aproape de pacientul si publicul obisnuit. Stiinta si strategiile de sanatate exista ca sa serveasca oamenii de rand si nu sa apartina doar unor grupuri elitiste. Asociatia elaboreaza materiale educative cu adresabilitate larga privind melanomul , diagnosticarea si terapiile disponibile, strategii de combatere a cancerului in Romania si provocarile intampinate, studii clinice si noutatile din cercetare precum si campanii online de constientizare a pericolului de melanom.  Prezentarile realizate de specialisti de la conferinta Melanom Romania sunt revizuite, inregistrate si disponibile publicului pe pagina oficiala Facebook a Asociatiei, YouTube  si incarcate pe platforma Issuu. Voluntarii Asociatiei transmit  noutati de la conferintele oncologice internationale ASCO, ESMO, EADO si realizeaza inregistrari video, scurte articole atat pe pagina oficiala facebook , canalul You Tube, Instagram  Twitterwebsitul Asociatiei cat si prin seria de bloguri Melanom Romania. 

ASCO meeting radiate filter.jpg

Program consolidare grupuri regionale: intalniri ale pacientilor cu melanom in diferite orase si localitati ale tari - anual la cerere, 2017- prezent

Voluntarii regionali  (Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj, Constanta, Craiova etc) organizeaza la cerere intalniri informale intre pacienti si familii. Asociatia Melanom Romania asigura bugetul necesar grupurilor regionale pe baza de prezentare proiect. Aceste intalniri permit pacientilor sa se cunoasca in viata reala si sa se ajute reciproc, dincolo de legaturile care s-au creat deja intre ei pe platformele online Melanom Romania. Voluntarii regionali vor distribui materiale educative si realiza un raport local cu problemele punctuale ale pacientilor si nevoile de ajutor. 

 
Andra intalnire informala.JPG

Program comunicare si advocacy -reprezentare interese pacienti memorii, intalniri, campanii online, publicatii, interviuri, 2015- prezent

Asociatia mentine comunicarea cu cei mai importanti factori de decizie din sanatate: Ministerul Sanatatii- Comisia de Oncologie, CNAS, Agentia de Medicamente, Institute de Cercetare, Centre Oncologice din tara, Clinici de Stat si Private, Companii Farmaceutice si Presa pentru a crea interes si sustinere pentru comunitatea noastra de pacienti. Autoritatile cu rol in deciziile de sanatate si oncologie, manageri de spitale si leaderi de opinie din companiile farmaceutice si alte companii interesate de schimbari in sanatate sunt invitate in mod constant la evenimentele noastre. Prin colaborari formale si informale desfasuram actiuni de lobby,  de la simple solicitari de imbunatatire a ingrijirii medicale pentru pacientii cu melanom/cancere de piele pana la proiecte complexe in parteneriat. Membrii asociatiei sunt incurajati sa  ofere interviuri, sa publice in reviste cu profil de sanatate, jurnale stiintifice si medicale. 

 
avocacy proiecte.JPG

Initiativa ''Studiile Clinice- dincolo de prima linie de tratament'' 2017- continuu

Asociatia Melanom Romania militeaza pentru cresterea numarului si calitatii studiilor clinice centrate pe interesele pacientilor cu melanom si cancere de piele. In aceasta intiativa sunt incluse: actiuni de educatie a pacientilor despre studiile clinice, indrumare si sustinere pacienti si familii in timpul unui studiu clinic, memorii catre Agentia de Medicamente, invitatii ale autoritatilor de la ANMDMR si  Ministerul Sanatatii la conferintele noastre, articole despre constientizarea nevoii de a consolida cercetarea clinica in Romania. Exemple activitati: articol blog 2023, sesiune la conferinta Melanom Romania 2018, sesiune la conferinta Melanom Iasi 2023evenimente extern 2018, eveniment extern 2019​.

 

Program educatie si coordonare voluntari, 2016- continuu

Formarea de voluntari necesita timp si dedicatie atat din partea Asociatiei, cat si a voluntarilor. Voluntarii sunt sustinuti pe perioade de timp de cativa ani pentru a-si gasi un loc potrivit in asociatie potrivit pregatirii si motivatiei personale. In masura fondurilor disponibile, voluntarii Melanom Romania sunt sustinuti si material si incurajati sa invete continuu, prin participare la evenimente nationale si internationale (conferinte Melanom Romania, MPNE, ESMO , ASCO si EADO, cursul EUPATI) si preluare de proiecte, cu indrumare din partea voluntarilor-seniori. Melanom Romania este in continua cautare de voluntari motivati, cu pregatire in domeniul medical, cercetatori, asistenti sociali, PR si comunicare, administrativ si juridic, sportivi, persoane care lucreaza cu publicul, in agricultura sau constructii, persoane care sufera de melanom/cancere de piele sau expuse riscului.  Daca aveti abilitati intr-un anumit domeniu si o idee de proiect pe care doriti sa o desfasurati in Asociatie va rugam trimiteti-ne o CV si scrisoare de motivatie  la email melanom.romania@gmail.com

 
Voluntari 2022.jpg

Program ajutor financiar pentru pacienti, 2016- la cerere 

In masura fondurilor disponibile si dupa o atenta documentare a cazurilor Asociatia acorda ajutor  financiar individual pacientilor si familiilor afectate de melanom sau alte conditii corelate. Detin prioritate pacientii si familiile membre in grupurile ''Asociatia de pacienti Melanom Romania'' si ''Melanom Romania Ocular'', precum si pacientii si apartinatorii activi ca voluntari. Banii sunt dedicati  investigatiilor medicale, transport la spitale, teste si tratamente nedecontate. Pentru completarea fondurilor putem organiza si campanii online, de obicei in  cerc restrans in reteaua de sustinatori a Asociatiei.  Asociatia nu solicita bani sau publicitate pentru campaniile de strangere de fonduri, iar donatiile sunt organizate cu discretie si transferate in intregime pacientilor. Pentru cerere de ajutor scrieti-ne la email melanom.romania@gmail.com

 
Image by Fabian Blank

Proiect Povara Melanomului- impactul mental si psihologic al bolii asupra pacientilor - Chestionar 2021.

Stim că povara pe care o prezintă Melanomul pentru pacienți și familiile lor este enorma însa mulți alții nu inteleg pe deplin acest lucru.  Știm, de asemenea, că deși speranța de supraviețuire in stadiile incipiente ale melanomului este buna, povara mentală a acestui diagnostic poate avea un impact devastator asupra pacienților. Cu acest sondaj, dorim să arătam suferința provocata de Melanom pentru a stimula identificarea de intervenții care sa susțină in mod real pacienții cu melanom. Acest  miniproiect s-a desfasurat in cadrul proiectului European Share4Rare. Rezultatele nu sunt inca disponibile. Link către sondaj AICI.

 
Fata singura.jpg

Reactiile adverse ale imunoterapiei
si managementul acestora- traducere si adaptare ghid ESMO pentru pacientii cu cancer- 2021 

Asociatia Melanom Romania a obtinut dreptul de traducere, adaptare si distribuire a Ghidului ESMO pentru pacientii cu cancer: ''Reactiile adverse ale imunoterapiei si managementul acestora''.   Distributia versiunii in limba romana este  asigurata online pe situl Melanom Romania de unde ghidul poate fi descarcat, printat si consultat de toti cei care au nevoie, incepand cu iunie 2021.  Ghidul a fost lansat printr-un eveniment online public pe 18.06.2021.

Descarca AICI Ghidul Pacientului pentru Managementul Efectelor Adverse induse de Imunoterapie!

imunoterapie foto.jpg

Brosura pentru Pacienti
''Ce este Melanomul''- 2021

Aceasta este singurul material relativ complet  in limba romana dedicat pacientilor  care sufera de melanom. Aceasta brosura a fost realizata de compania Novartis si Asociatia Melanom Romania si avizata de Agentia Nationala de Medicamente si Dispozitive Medicale din Romania (ANMDMR). Contributia noastra a fost substantiala, pornind de la structurarea materialului, continut, adaugarea de capitole, referinte bibliografice si revizuire pagina cu pagina. Puteti descarca brosura la acest link 

 
 
 
Brosura melanom.JPG
bottom of page