Imunoterapie

Aceaste informatii sunt dedicate pacientilor stadiul III si IV. Va rugam sa retineti ca tratamentele aprobate in Melanom sunt relativ noi si ca, la nivel national national nu avem inca un ghid actualizat pentru Melanom. Medicii specialisti din Romania urmeaza sau trebuie sa urmeze recomandarile ghidurilor clinice internationale: ESMO si/sau EORTC/EADO, care au fost actualizate in 2019, tanand insa cont si de conditiile de decontare din cadrul Programelor Nationale de Oncologie.

Tratamentele immunologice pentru melanom (anticorpii monoclonali anti -CTLA4 si ancorpii PD1 sau agentii anti-PD1) au devenit tratamente standard in Europa si sunt recomandate ferm in ghidul clinic elaborat de Societatea Europeana de Oncologie Medicala ESMO (2019).  Imunoterapia activeaza sistemul imun pentru a recunoaste si a ataca selectiv celulele canceroase. De asemenea, contribuie la formarea unei memorii pe termen lung a sistemului imun, oferind un raspuns durabil impotriva cancerului.  Tumorile au mecanisme speciale prin care isi mascheaza prezenta in corp si 'scapa' de sub atacul imunitar, iar imunoterapia - prin blocarea acestor mecanisme-  faciliteaza 'vizualizarea' si distrugerea lor.

 

Tratamentele imunologice nou aprobate sunt recomandate pacientilor cu melanom neoperabil in stadiul III si IV sau pot fi administrate si in regim adjuvant . Din aceasta categorie fac parte  agentii anti-PD1 (nivolumab, pembrolizumab)  si anti-CTLA4 (ipilimumab):

​​

  • nivolumab (Opdivo) - aprobat in SUA , Japonia si Europa (2015) si decontat in Romania (din mai 2017);

  • ipilimumab (Yervoy) - aprobat in SUA, Europa (2011, 2013, 2018), inregistrat si decontat in Romania (din iulie 2018);

  • combinatia Nivolumab+Ipilimumab -  aprobat in SUA si Europa (2016) si decontata in Romania (din iulie 2018);

  • pembrolizumab (Keytruda) - aprobat in SUA si Europa (iulie 2015), inregistrat si decontat in Romania (din iulie 2018);

  • T-VEC (virus oncolitic) - aprobat in SUA si Europa (2015), NU este inregistrat si decontat in Romania;

Tratamentul pacientilor stadiile III si IV, care prezinta metastaze  NEOPERABILE in Romania:

Nivolumab este compensat 100% din luna mai 2017, iar pembrolizumab si ipilimumab din iulie 2018. Combinatia ipilimumab/nivolumab este compensata din iulie 2018; combinatia ofera rate de raspuns mai mari decat monoterapia cu nivolumab sau pembrolizumab, dar are si efecte adverse mai mari  (Hodi et al., 2018).  IMPORTANT: combinatia este eficienta pentru pacientii cu metastaze cerebrale, astfel 45% dintre pacientii cu metastaze cerebrale nesimptomatice raspund la tratamentul cu combinatia ipilimumab/nivolumab (Twabi et al., 2018). 

Tratamente ADJUVANTE pentru pacienti NED stadiile III si IV, care au fost operati si nu au metastaze in Romania (NED- no evidence of disease) 

I. In anul 2018 terapia cu Nivolumab a fost aprobata in Europa ca adjuvant, administrat post-chirurgical pacientilor cu melanom stadiul III si IV care nu mai prezinta metastaze. Pembrolizumab, din aceiasi clasa de tratamente imuno-oncologice a fost de asemnea aprobat ca tratament adjuvant.

In Romania insa numai terapia cu Nivolumab adjuvant este DECONTATA, incepand cu decembrie 2019.

II. Pentru pacientii ale caror tumori prezinta mutatia Braf se recomanda si este decontat si tratamentul tintit cu combinatia Dabrafenib+Trametinib.

Alegerea terapiei adjuvante (fie terapie tintita , fie imunoterapie) se face tinand cont caracteristicile individuale ale bolii, accesibilitatea tratamentului si uneori preferintele pacientului. Nu exista inca dovezi medicale care  sa indice care dintre cele doua tipuri de tratament adjuvant ar fi mai eficient.

NOTA: Pentru pacientii ale caror metastaze sunt indepartate prin chirurgie, pana acum in Romania se recomanda interferon sau nici un tratament (doar controale periodice).  Retineti ca Interferonul nu are eficacitate pentru pacientii al caror melanom primar nu prezinta ulceratie, aici sursa .

Foarte important- controlul imagistic la PET CT, CT sau RMN joaca un rol important in succesul tratamentului. In centrele clinice europene specializate pe melanom , ca de ex. spitalul NKI Amsterdam, Essen, UZ Brussels, acestea fiind efectuat o data la 2-3 luni pentru pacientii cu melanom avansat. Discutati cu medicul dvs o monitorizare imagistica corecta! In Romania protocoalele terapeutice prevad controale imagistice o data la 3 luni pentru pacientii cu melanom avansat (stadiile III si IV). Pentru ca tratamentul sa aibe succes este deci esentiala diagnosticarea bolii metastatice in faza cat mai timpurie.