top of page

Melanoame rare

Melanomul uveal (ocular) este un melanom rar cu o biologie si un curs diferit fata de melanomul cutanat. Stadializarea si felul cum se identifica grupele de pacienti cu risc mare de recidiva este diferita. Mutatiile genetice cel mai frecvent intalnite in acest caz sunt GNAQ/GNA11.

Tratamentul melanomului ocular este prin urmare diferit, stadiile primare beneficiind de tratament localizat cu brachiterapie, radioterapie stereotactica sau protonterapie. Cand tumora este mare este recomanadata enucleatia din pacate.  Pentru boala metastatica diseminata tratamentele imunologice din melanomul cutanat au din pacate eficacitate mult mai mica. Dintre tratamentele folosite in melanomul avansat, pembrolizumab are rate de raspuns foarte modeste (5-7%), ceva mai mari pentru combinatia ipilimumab/nivolumab, 15-17%. Studiul Chopin a aratat de asemenea rezultate satisfacatoare pentru ipi/nivo. Efectele adverse sunt desigur mai mari pe aceasta combinatia de imunoterapii,  insa pacientii din Romania cu melanom ocular nu au din pacate acces la alte solutii terapeutice.

La nivel international, pentru pacientii cu melanom diseminat hepatic sistemele de perfuzie cu melfalan/Delcath au dovedit eficacitate in studii clinice  (2). Primul tratament medicamentos (perfuzabil) pentru cei cu metastaze diseminate extra-hepatic, Tebentafusp,  a fost aprobat recent de EC si agentia europeana de medicamente (1). Aceste 2 terapii nu sunt inregistrate si aprobate in Romania din pacate.

In tara nu avem spitale specializate in diagnosticul si tratamentul melanomului ocular, insa din pacate deplasarea in Europa nu e la indemana oricarui pacient. Consultati-va cu medicii dvs pentru o eventuala sustinere din partea CNAS pentru deplasarea la centre medicale specializate pe melanom uveal (Liverpool, Paris, Leiden etc) 

 

Pentru a afla mai multe despre diagnosticare si tratament si intra in legatura cu alti pacienti cu melanom ocular va rugam scrieti-ne la melanom.romania@gmail.com sau alaturati-va grupului nostru privat de pe facebook! 

verificat in Ianuarie 2023, V.Astratinei

Bibliografie utila (lb engleza)

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/kimmtrak (1)

https://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.2022.40.17_suppl.LBA9509 (2)

Ghid NCCN 2019 Melanom Uveal https://jnccn.org/view/journals/jnccn/18/2/article-p120.xml (open acces)

Ghid NCCN 2022 Melanom Uveal https://www.nccn.org/guidelines/guidelines-detail (accesibil doar cu cont)

Studiul Chopin Ipi/nivo in melanomul uveal https://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.2022.40.16_suppl.9560

bottom of page