Target terapia

Combinatii Braf inhibitor / MeK inhibitor:

Dabrafenib/Trametinib (Tafinlar/Mekinist)

Vemurafenib/Cobimetinib (Zelboraf/Mekinist)

Encorafenib/Binimetinib (Braftovi/Mektovi)

Tratamentul cu BRAF inhibitori, de tipul dabrafenib (tafinlar), vemurafenib (zelboraf), encorafenib (braftovi) si combinatiile acestora cu inhibitori Mek (Trametinib, Cobimetinib si respectiv Mektovi) sunt indicate pacientilor ale caror tumori prezinta mutatia genetica Braf V600. Aceste tratamente sunt recomandate de ghidul clinic ESMO2019.  Tratamentele cu inhibitori pentru melanom in stadii avansate au urmatoarele avantaje: rate mari de raspuns ; efectele pozitive apar rapid; de asemenea prezinta potential pentru raspuns durabil si potential pentru supravietuire pe termen lung. Punctele slabe ale tratamentului cu inhibitori sunt: aparitia rezistentei dupa o anumita perioada de timp, care depinde de modul cum se prezinta boala la inceputul tratamentului, in cazul fiecarui individ. Tratamentele au eficacitate aproape similara, diferente aparand in ceea ce priveste  efectele adverse. Pentru combinatia cu dabrafenib/trametinib, caracteristica este de exemplu febra, iar pentru cea cu vemurafenib, fototoxicitatea la nivelul pielii. De aceea in timpul tratamentului cu vemurafenib/cobimetinib este obligatorie o protectie sporita fata de radiatia solara. Combinatia encorafenib/binimetinib nu este inregistrata  in Romania.  

Tratamentele de tip Braf/Mek inhibitor decontate in ROMANIA

Combinatia Dabrafenib/Trametinib si Vemurafenib monoterapie sunt decontate in Romania pentru ''melanom avansat (III, IV) neoperabil, Braf pozitiv'.

Atentie! Combinatia Dabrafenib/Trametinib este superioara fata de utilizarea Dabrafenibului sau Vemurafenibului ca monoterapie.

!!! Prin urmare nu acceptati tratamentul cu dabrafenib sau vemurafenib singur decat daca aveti o contraindicatie initiala pentru combinatie sau daca se dovedeste pe parcursul tratamentului ca organismul dvs nu suporta combinatia (toxicitatea e intolerabila). !!!

Dabrafenib/Trametinib - prelungeste supravietuirea pacientilor cu melanom avansat Braf pozitiv (25,1 de luni combinatie fata de 18,7 luni monoterapie), dupa Long et al., Lancet, 2015.  Date recente asupra eficacitatii tratamentului pe termen lung (Long et al., 2016) arata ca 62% dintre pacientii tratati cu combinatia sunt in viata dupa 3 ani. Supravietuirea pe termen lung a pacientilor tratati cu combinatia este asociata cu valori normale ale LDH-ului (o enzima folosita ca marker al progresiei tumorale) si metastaze mai putine de 3 in organele interne la inceputul tratamentului (Long et al., 2016). Aceasta inseamna ca tratamentul timpuriu al bolii avansate, cand volumul tumoral e mic si starea pacientului este buna, poate asipura o supravietuire mai mare a pacientului.

Metastaze cerebrale 

Combinatia Dabrafenib/trametinib este recomandata si pacientilor care se prezinta cu metastaze cerebrale , cu sau fara prezenta altor metastaze in organism. Articol aici.  Atat Dabrafenib cat si Vemurafenib ca monoterapie actioneaza si asupra tumorilor cerebrale (Goya et al, JAMA Oncology, 2015). 

 

Pentru a stii daca aceste tratamente sunt indicate sau nu in cazul dumneavoastra, cereti medicului analiza genetica. Conform studiilor, mutatia genei Braf, conducand la alterarea aminoacidului V600 este prezenta in aprox. 40-50% dintre cazurile cu melanom, restul mutatiilor genetice fiind non Braf . Alte mutatii frecvente si actionabile in melanomul cutanat sunt c-KIT, NRAS, aceasta inseamna ca pentru acestea exista tratamente  care pot da rezultate. 

 

Actualizarea datelor privind eficacitatea acestor tratamente este realizata regulat pe pagina publica Facebook Melanom Romania

Pacientii care au nevoie de ajutor in intelegerea melanomului si a modalitatilor de tratament sunt rugati sa ne scrie la melanom.romania@gmail.com sau se se alature grupului nostru privat Melanom Romania de pe Facebook.

Mai jos doua resurse bibliografice obligatorii pentru pacienti si medici! (lb engleza)