top of page

Terapiile È›intite 

 

Introducere 

Aceaste informatii sunt dedicate pacientilor stadiul III si IV. Retineti ca este vorba despre o selectie de informatie destinata celor care au cunoÈ™tinÈ›e de baza despre tratamentul melanomului.  Va rugam sa retineti si ca tratamentele aprobate in Melanom sunt relativ noi si ca, la nivel national nu avem un ghid actualizat in limba romana pentru Melanom. Medicii specialisti din Romania urmeaza sau trebuie sa urmeze recomandarile ghidurilor clinice internationale: ESMO si/sau EORTC/EADO, care au fost actualizate in 2019/2020 si NCCN (ghidul american, actualizat 2022), tanand insa cont si de conditiile de decontare din Romania.

​

Adresati-va medicilor curanti si Asociatiei Melanom Romania pentru orice informatii privind melanomul dvs!

Selectati-va cu grija centrele, clinicile, spitalele si medicii unde alegeti sa va tratati. Melanomul este un cancer cu incidenta mai mica fata de alte cancere si veti dori sa fiti tratat de o echipa cu experienta. Cereti recomandari!

​

 
 

Terapiile tintite cu Braf/Mek inhibitori 

 

Tratamentul cu BRAF inhibitori, de tipul dabrafenib (tafinlar), vemurafenib (zelboraf), encorafenib (braftovi) si combinatiile acestora cu inhibitori Mek (Trametinib, Cobimetinib si respectiv Mektovi) sunt indicate pacientilor ale caror tumori prezinta mutatia genetica Braf V600. 

 

Dintre acestea - combinatia Dabrafenib/Trametinib este decontata in Romania. 

 

Tratamentele cu inhibitori Braf/Mek pentru melanom in stadii avansate au urmatoarele avantaje: rate mari de raspuns ; efectele pozitive apar rapid; de asemenea prezinta potential pentru raspuns durabil si potential pentru supravietuire pe termen lung. Punctele slabe ale tratamentului cu inhibitori sunt: aparitia rezistentei dupa o anumita perioada de timp, care depinde de modul cum se prezinta boala la inceputul tratamentului, in cazul fiecarui individ. Tratamentele au eficacitate aproape similara, diferente aparand in ceea ce priveste  efectele adverse. Pentru combinatia cu dabrafenib/trametinib, caracteristica este de exemplu febra, iar pentru cea cu vemurafenib, fototoxicitatea la nivelul pielii. De aceea in timpul tratamentului cu vemurafenib/cobimetinib este obligatorie o protectie sporita fata de radiatia solara. Combinatiile encorafenib/binimetinib si vemurafenib/cobimetinib nu sunt decontate  in Romania.  

 
 

Tratamentele de tip Braf/Mek inhibitor decontate in ROMANIA 

Combinatia Dabrafenib/Trametinib este decontate in Romania pentru pacientii cu melanom avansat care prezinta mutatia Braf V600 in tumori/metastaze, mai exact pentru:

- pacientii  cu melanom  neoperabil in stadiile III si IV 

- ca adjuvant (sau preventiv) pentru pacientii cu melanom operat in stadiile III si IV

Terapia este eficienta si pentru pacientii cu metastaze cerebrale. Supravietuirea pe termen lung a pacientilor tratati cu combinatia Dabrafenib/Trametinib este asociata cu valori normale ale LDH-ului (o enzima folosita ca marker al progresiei tumorale) si metastaze mai putine de 3 in organele interne la inceputul tratamentului (Long et al., 2016). S-a observat ca tratamentul timpuriu al bolii avansate, cand volumul tumoral e mic si starea pacientului este buna, poate asigura o supravietuire mai mare a pacientului.

 

Testare genetica

Pentru a stii daca aceste tratamente sunt indicate sau nu in cazul dumneavoastra, solicitati medicului analiza genetica. Conform studiilor, mutatia genei Braf, conducand la alterarea aminoacidului V600 este prezenta in aprox. 40-50% dintre cazurile cu melanom, restul mutatiilor genetice fiind non Braf (pacienti Braf negativ sau Braf wild), ca de ex NRAS sau c-KIT.

​

Secventierea genetica comprehensiva (WGS- Whole  Genome Secquencing) sau a unor paneluri de gene relevante pentru melanom este practicata si in România pentru largirea optiunilor de tratament ale pacientilor metastatici, din pacate nedecontata ca procedura. In caz ca o terapie tintita ar putea fi identificata in urma testari genetice WGS,  aceasta nu e decontata de stat in cele mai multe cazuri.  In unele tari europene se  desfasoara programe de cercetare pentru testarea comprehensiva a tumorilor pacientilor cu cancer, cu regim de gratuitate. Asemenea programe ar putea fi implementate si la noi in tara ca soluÈ›ie intermediara, pana la clarificarea regimului de decontare al testarii WGS sau ''in panel'' si a terapiilor tintite care se potrivesc acestor mutatii. 

​

Pacientii care au nevoie de ajutor in intelegerea melanomului si a modalitatilor de tratament sunt rugati sa ne scrie la melanom.romania@gmail.com sau se se alature grupului nostru privat Melanom Romania de pe Facebook.​​

​

Continut dezvoltat pe baza Ghidului si recomandărilor consens ale Societății Europene de Oncologie-  ESMO 

https://www.esmo.org/guidelines/guidelines-by-topic/melanoma/cutaneous-melanoma accesat 31 ian. 2023

V.A. 31 ianuarie 2023

​

 
bottom of page