top of page

Noutati de la Congresul ESMO23- Strategii de cercetare bazate pe imunoterapie

#ESMO23 Madrid, 20-24 Octombrie 2023


In sesiunea Advancing strategies for cancer immunotherapy – Special symposium au fost prezentate câteva strategii de cercetare în cancer, bazate pe imunoterapie.


Dr. Sebastian Kobold a vorbit despre utilizarea diferitelor tipuri de terapii celulare adoptive în cancerele solide. De exemplu, CAR-T (terapie folosită în cancerele de sânge) și TCR-T (promițător pentru sarcomul sinovial şi mezoteliom) necesită încă timp pentru dezvoltare. În melanom, terapia cu TILs a arătat deja rezultate superioare față de Ipilimumab (EMO2022) în tratarea pacienților cu boală avansată. Într-un studiu de de fază III - durata mediană de supraviețuire fără progresie a fost de 7,2 luni pe brațul cu TILs față de 3,1 luni pe brațul cu Ipilimumab.


Comentariul nostru: studiul de faza III cu TILs (Rohaan et al., 2022), condus de John Haanen la NKI Amsterdam a dus la aprobarea TILs in Olanda si Danemarca ca prima terapie cu celule adoptive, dezvoltata și implementată de cercetătorii dintr-un spital universitar.


Dr. Ignacio Melero a prezentat rezultatele terapiilor care presupun administrarea imunoterapiei intra-tumoral, ceea ce e de așteptat să aibă ca efect modificarea micromediului tumorii injectate, pentru ca ulterior să aibă și efect în tumorile de la distanță (efectul abscopal). Efectele secundare pentru acest tip de administrare a imunoterapiei pot fi mai reduse față de administrarea sistemică.


Totuși, aplicarea anumitor imunoterapii special concepute sa fie administrate la nivel intra-tumoral nu are încă rezultatele sperate. De exemplu, un studiu a arătat că supraviețuirea fără recidivă la 2 ani a pacienților cu melanom în stadiile III B – IV M1a fost de 29,5% pentru cei tratați cu T-VEC împreună cu chirurgie față de 16,5% pentru cei tratați doar chirurgical (Dummer et al., 2021). Acestea sunt rezultate superioare fata de chirurgie, dar mai modeste comparativ cu cele obținute cu terapiile sistemice actuale (comparație indirecta).


Comentariul nostru: într-un context mai larg, sunt interesante pentru pacienți tendințele actuale de a utiliza terapiile sistemice inclusiv pentru administrarea intra-tumorala și de a testa combinații intre cele doua strategii . Prin administrare locala și sistemica se poate păstra sau îmbunătăți eficacitatea, reduce toxicitatea și creste șansele de supraviețuirea. Exemple:

  • Administrarea intratumorală a ipilimumab în combinație cu nivolumab intravenos s-a dovedit a fi sigură și reduce toxicitatea sistemică fără a afecta eficacitatea (Tselikas și colab., SITC 2021, rezumat 277)

  • Combinația dintre vaccinul mRNA V940 intramuscular plus pembrolizumab sistemic are rezultate promițătoare pentru pacientii cu tumori operate, stadiul III și IV in studiul Keynote 942

  • Administrarea concurenta de nivolumab intratecal si intravenous are rezultate pozitive pentru pacienții cu metastaze leptomeningeale- o condiție extrem de greu de tratat (IC Glitza et al, ESMO23)

Dr. Sjoerd van der Burg a arătat noile abordări în dezvoltarea vaccinurilor oncologice, un alt domeniu de interes, care a beneficiat de cateva progrese in prezent. El a evidențiat apariția primului studiu clinic pentru un vaccin imunomodulator testat pe oameni – TEIPP, pentru pacienții cu cancer de plămân fără celule mici (NSCLC), (Marijt et al., 2022).


Comentariul nostru: pentru melanom adaugam si rezultatele promitatoare din studiul Keynote 942 cu vaccinul mRNA V940 intramuscular plus pembrolizumab intravenos, administrate in regim adjuvant pacientilor cu tumori operate, stadiul III si IV,

(Weber et al., ESMO23).


Deși informațiile prezentate în această sesiune au deocamdată un impact mai modest asupra practicii clinice actuale, există perspective reale de dezvoltare și implementare a terapiilor celulare în câteva țări europene și să sperăm că și România va urmă acest trend, inclusiv în cercetarea academică. Ne aduce speranță faptul că cercetătorii nu s-au oprit din a căuta noi soluții pentru pacienții care nu răspund terapiilor disponibile în prezent!


Material intocmit de Andreea Strambu- Dima si Violeta Astratinei, Dr. biolog

4 Noiembrie 2023



Mai mult de citit:

Rohaan et al., 2022 despre TILs in melanom https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2210233)

Dummer et al., 2021 despre T-VEC si chirurgie -

Overview despre abordarile actuale in administrarea tumorala https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35559766

Marijt et al., 2022, vaccin in cancerul de plaman https://link.springer.com/article/10.1007/s00262-021-02984-7

Weber et al., ESMO23 despre mRNA si pembrolizumab







Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
bottom of page