Vaccinul mRNA cu neo-antigeni specifici- într-un studiu clinic pentru Melanom
Dragi pacienti mai multi dintre dvs ne-ati semnalat prezenta unui nou clinical trial preluat de presa medicala in Europa si inclusiv in Romania. Unul dintre articolele care circula in presa din Romania despre vaccinurile anti cancer bazate pe tehnologia ARN mesager aici. A fost interesant pentru multe posturi de stiri si bloggeri deoarece acest vaccin se bazeaza pe același mecanism de acțiune ca si vaccinul anti-Covid, deci o stire considerata atractiva.
Dincolo de entuziasmul presei si publicului, scopul nostru este sa sa va oferim cateva informatii practice despre vaccinul bazat pe tehnologia mRNA aflat in curs de testare. Studii anterioare au aratat potentialul acestor vaccinuri bazate pe mRNA chiar inainte de era Covid, insa rezultatele nu au fost pe deplin mulțumitoare, iar vaccinurile administrate singure nu au reusit sa demonstreze o eficacitate impresionanta pana acum. De retinut ca vaccinurile mRNA impotriva cancerului sunt testate in prezent in combinatie cu imunoterapia de tip anti-PD1 (de ex nivolumab sau pembrolizumab sau altele).
Mai jos vom vorbi despre un studiu de faza II initiat de compania BionTech SE - cu un agent terapeutic cunoscut deocamdata ca BNT111. Probabil mai multe companii vor initia astfel de studii in viitor si dupa caz vom reveni si actualiza acest scurt articol.
Prin urmare:
- Vaccinul BNT111 bazat pe ARNmesager o data introdus in organism poate ''fabrica'' cel putin unul dintre cei patru neo-antigeni specifici melanomului (NY-ESO-1, MAGE-A3, tirozinaza, and TPTE). Ca si consecventa, se asteapta un raspuns imun din partea organismultui, urmat de activitate anti-tumorala, dar si reactii adverse de tip autoimun. - Aici https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04526899 gasim studiul clinic ''Trial With BNT111 and Cemiplimab in Combination or as Single Agents in Patients With Anti-PD1-refractory/Relapsed, Unresectable Stage III or IV Melanoma'' , cu informatii legate de protocol, conditii de eligibilitate (cine se califica pentru trial) si unde se desfasoara trialul in momentul de fata.
- Studiul testeaza vaccinul BNT111 simplu sau in combinatie cu o terapie anti- PD1, in acest caz Cemiplimab, o terapie din aceiasi categorie cu pembrolizumab si nivolumab.
- In momentul de fata trialul este deschis spre recrutare numai in Spania, desi in presa sunt anuntate Germania, Italia, Polonia si UK (probabil tarile acestea sunt in plan)
- Trialul a fost demarat pe baza rezultatelor pozitive obtinute in faza I de studiu; aceasta este insa desfasurata pe un numar mic de pacienti si focusata mai mult pe siguranta pacientului si stabilirea dozelor optime de tratament. Exista insa indicatii ca vaccinul ar induce un raspuns imun durabil prin multiplicarea celulelor imune T capabile sa distruga tumorile https://www.nature.com/articles/s41586-020-2537-9 insa nu stim deocamdata in ce masura acest raspuns imun produce o reducere a tumorilor si cat dureaza aceasta ''raspuns''. Toate aceste lucruri si chiar mai multe urmeaza sa fie aflate cu studiul de faza II.
- Interesant pentru noi este ca in acest studiu se admit pacienti care au fost tratati inainte cu pana la 5 linii de tratament: agenti anti- PD1, ca pembrolizumab sau nivolumab, terapii tintite Braf/Mek, ca de ex Dabrafenib/trametinib sau Vemurafenib/Cobimetinib) sau terapie anti CTLA4 (ipililmumab). Toate aceste terapii sunt aprobate si decontate actualmente si in tara noastra.
- Studiul se adreseaza pacientilor cu melanom stadiul III si IV care sunt NEOPERABILI
-Trialul inroleaza numai 120 de pacienti din Europa si US/la nivel global
- Pacienți vor fi randomizati, adica distribuiti la intamplare in trei grupuri paralele dupa cum urmeaza:
Numai Vaccinul BNT111- injectie intravenoasa
Combinatia Vaccin BNT111 + Cemiplimab (terapie anti-PD1), prin injectie intravenoasa si perfuzie, respectiv
Numai Cemiplimab- perfuzie intravenoasa
- Studiul este open label, adica pacientii vor stii pe ce grup vor fi distribuiti
- Avantajos este ca pacientii al caror melanom evolueaza pe unul din grupuri vor putea ''trece'' in alt grup, interventia aceasta se numeste ''crossover''
- Pe site sunt listate conditiile de eligibilitate, adica cine se califica sau nu pentru studiu, in linii mari pacientii stadiile III si IV cu metastaze masurabile si neoperabile, care sunt de acord sa suporte o biopsie din leziunile metastatice, al caror statut Braf este cunoscut si a caror boala a evoluat pe tratamente anterioare, pacientii cu metastaze cerebrale nesimptomatice si/sau tratate etc., statut de performanta >1, (adica o conditie fizica relativ buna) si LDH normal. Sunt exclusi pacientii cu melanoame rare din pacate (mucozal, uveal) si cei cu metastaze leptomeningeale. Pacientii cu boli autoimune, hepatite, HIV sunt aceptati in anumite conditii. Evaluarea completa a eligibilitatii unui pacient se va face individual, de catre medicii investigatori/spitalul unde se desfasoara studiul.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Scris de Violeta Astratinei, Dr. Biol./Presedinte
Asociatia de pacienti Melanom Romania
azi 24 iunie 2021
留言