top of page

ESMO2020 Virtual- noutati in Melanom de la cel mai mare congres oncologic european!

Raport realizat de Dr. Biolog Violeta Astratinei


Congresul Virtual al Societatii Europene de Oncologie s-a desfasurat anul acesta intre15- 23 Septembrie! Reprezentanții Pacientilor sau Patient Advocates sunt recunoscuti de ESMO ca profesionisti in domeniul sanatatii si acceptati pe baza de Curriculum Vitae individual ca membri ai Societatii. In aceasta calitate participarea la Congresul Oncologic ESMO este in fiecare an gratuita si accesul la materialele educative este neingradit! Aceasta este o oportunitate foarte mult pretuita de foarte multe Asociatii de pacienti europene, incluzand Asociatia Melanom Romania, unde punem pret pe educatia pacientilor si voluntarilor direct din sursele medicale de calitate. Educatia si informatia la zi sunt cele mai importante strategii de supravietuire pacientilor Melanom Romania!


I. Terapiile Adjuvante

Unul dintre primele subiecte discutate au fost datele de supravietuire pe termen lung privind terapiile adjuvante in melanom, administrate pacientilor stadiul III sau IV, ale caror metastaze au fost indepartate prin chirurgie.


I.1. Pembrolizumab Adjuvant datele actualizate din studiul EORTC Keynote 054 au fost prezentate de Dr. Alex Eggermont. In acest studiu peste o mie de pacienti stadiile IIIA, IIIB, IIIC, ale caror metastaze au fost operate au fost distribuiti in mod egal in doua grupuri si tratati fie cu 200 mg Pembrolizumab la fiecare 3 saptamani, fie cu Placebo, timp de un an. Pacientilor al caror melanom a evoluat pe Placebo li s-a oferit dupa 6 luni tratamentul activ cu Pembrolizumab si au fost tratati timp de doi ani. Anul acesta au fost facute cunoscute rezultatele studiului dupa 3.5 ani de urmarire a pacientilor tratati.


🔸 Per total 59,8% pacienti tratati cu Pembro versus 41,4% pacienti pe Placebo nu au recidivat dupa 3.5 ani de la inceperea tratamentului

🔹 65% dintre toti pacientii tratati cu Pembro in comparatie cu 49% pacienti pe Placebo nu au dezvoltat metastaze la distanta dupa 3.5 ani

🔹 Un beneficiu maxim a fost inregistrat pentru pacientii Braf pozitiv: 20% diferenta clara in supravietuirea fara metastaze intre grupul de pacienti tratati cu Pembro si grupul de pacienti pe Placebo.


🔹 Interesant, pacientii cu melanom ulcerat au beneficiat in masura mai mare de tratamentul cu Pembro decat cei cu melanom neulcerat (vezi imaginea Forest Plot)🔸Cele mai multe efecte adverse au fost cele endocrine (23% dintre pacienti), atentie acestea pot fi efecte pe termen lung sau chiar pe toata viata, deci o discutie asupra riscurilor si beneficiilor tratamentului trebuie avuta cu fiecare pacient.


👉In Romania, imunoterapia decontata ca tratament Adjuvant pentru stadiul III Melanom este Nivolumab, o terapie cu mecanism de actiune, eficienta si profil de toxicitate similar cu Pembrolizumab.


I.2. Nivolumab Adjuvant pentru pacientii cu melanom stadiile III si IV al caror Melanom a fost operat. La acesta editie a ESMO am avut sansa sa vedem ca avantajul oferit de Nivolumab adjuvant pacientilor cu melanom se mentine si dupa 4 ani de la inceperea tratamentului:🔸pentru Supravietuirea fara Recidiva (Relapse Free Survival) exista o diferenta de 10 si 11% intre grupul tratat cu nivolumab si cel tratat cu ipilimumab pentru stadiile IIIB, IIIC, si respectiv stadiul IV

🔹in grupul tratat cu Nivolumab, cu 6% mai multi pacienti nu au dezvolat metastaze la distanta fata de grupul tratat cu Ipilimumab.

🔸 Pentru Supravietuirea totala (Overall Survival) studiul nu a raportat diferențe intre pacientii tratati cu nivolumab si cei tratati cu ipilimumab

NOTA: Ipilimumab este o terapie eficienta ca tratament adjuvant, dar care are o toxicitate mai mare decat agentii anti-PD1, ca pembrolizumab.

👉Cei interesati de acest studiu, pot citi mai multe in revista medicala The Lancet https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(20)30494-0/fulltext


II. O noua combinatie Levantinib+ Pembrolizumab pentru Melanom Pre-Tratat

- Study LEAP-004


🔸 o noua combinatie Lenvatinib+Pembrolizumab a demonstrat o rata de raspuns promitatoare (ORR) de 31% pentru pacienti pre-tratati fara succes cu alte linii de terapie imuno-oncologica anti-PD1 si anti CTLA4- de ex. nivolumab, pembrolizumab in monoterapie sau in combinatie cu ipilimumab.

🔸In studiul clinic LEAP-004 au fost inrolati peste 100 pacienti cu stadiul III si IV, al caror melanom a evoluat pe imunoterapie;


🔹50% dintre pacienti au supravietuit mai mult de un an de la inceperea tratamentului. Mai multe informatii vor fi disponibile in timp, pe masura ce datele despre pacientii supravietuitori se colecteaza.


🔸Levantinib este administrat sub forma de tablete si este un inhibitor al enzimei de tip kinaza implicata in angiogeneza, proces vital pentru cresterea tumorilor. Deci Laventinib inhiba dezvoltarea de noi vase de sange tumorale. In acelasi timp Levantinib este si un imunomodulator, stimuland activitatea sistemului imun.

🔹Pembrolizumab se administreaza ca perfuzie si este un inhibitor al punctelor de control imun (checkpoint inhibitor), care practic ''deblocheaza'' sistemul imunitar al pacientului, facandu-l apt sa distruga tumorile. Pembro este aprobat in Europa si cunoscut pentru eficacitatea sa in melanomul avansat.


- ORR =Overall Response Rate sau Rata de Raspuns Globala se refera la % de reductie a tumorilor la prima evaluare imagistica planificata si include atat Raspunsul Complet (CR), cat si Raspunsul Partial (PR) la terapie.Mai multe despre studiul cu Levantinib + Pembrolizumab puteti citi pe pagina Medscape. Inregistrarea este gratuita. https://www.medscape.com/viewarticle/937737


III. Combinatia Ipilimumab+ Nivolumab pentru Metastaze Cerebrale- studiul NIBIT-M2


Pentru iubitori-de-dovezi medicale-cu- costul-vietii-pacientilor avem acum inca o data dovada, deja obtinuta in alte studii*, ca ipilimumab+nivolumab functioneaza ca tratament pentru metastazele cerebrale, iar chimioterapia cu Fotemustina nu functioneaza aproape deloc. Astfel:


🔸44,4% dintre pacientii tratati cu ipilimumab/nivolumab au raspuns la tratament cu reducerea in dimensiuni a metastazelor cerebrale fata de 0% pacienti pe tratamentul cu Fotemustine, vezi Overall Response Rate (ORR)

- 41% pacienti tratati cu ipilimumab/nivolumab fata de numai 8% dintre pacientii tratati cu Fotemustina sunt in viata dupa 4 years, vezi Overall Survival Rate (OS)


⛔️Aceasta dovada aditionala a costat din pacate viata acelor pacienti distribuiti pe grupul cu chimioterapie si carora nu li s-a oferit sansa sa treaca pe tratamentul cu ipilimumab/nivolumab (crossover), deci pacienti si medici mare atentie la designul studiilor clinice in care va implicati.


👉Speram ca o data pentru totdeauna ca protocoalele de tratament pe melanom vor fi modificate in acord cu aceste dovezi incontestabile si ca pacientii cu metastaze cerebrale, fara simptome vor primi combinatia ipilimumab/nivolumab ca prima linie de tratament!


Si, eventual fara iradierea inutila a intregului creier WBRT!

(vezi ghidul ESMO si recomandarile conexe din 2020**).

Pagina in proces de completare: activitatea noastra se desfasoara in regim de voluntariat, va rugam reveniti si va multumim pentru intelegere! :-)

1 Comment


Ongoing examinations have proposed that the medication's dynamic fixing, Tadalafil, may have some adequacy in deferring climax. Nonetheless, Cialis is anything but an authorized treatment for untimely discharge and ought not to be utilized accordingly.

Like
Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
bottom of page