top of page

Melanom in vreme de COVID-19 - Experienta Alinei in perioada Martie- Mai 2020


Numele meu este Alina si mama mea este pacient cu melanom metastatic. Sunt membra in grupul de pacienti al Asociatiei Melanom Romania din anul 2018 si recent voluntar in Asociatie.


Gandurile mele

Cred ca această epidemie ne-a prins nepregătiți în România și în special în Suceava (oraș carantinat) în ceea ce privește modalitatea de a gestiona o situație de un asemenea impact asupra sistemului sanitar. Valul de informații și de mărturii din spitale, care au fost foarte ușor transformate în fake-news, poate provoca efecte devastatoare asupra psihicului unui pacient cronic oncologic care trebuie sa urmeze un tratament sistematic, dar și pentru aparținătorii acestuia care încearcă să preia asupra lor parte din presiunea generată de situația nou ivită pentru a proteja pe cât posibil starea de sănătate a pacientului.


Tratamentul mamei

În ce privește tratamentul mamei în perioada pandemiei, din cauza lipsei unor protocoale naționale care să vizeze expres situația bolnavilor oncologici pe durata stării de urgență, in primele două săptămâni am întâmpinat greutăți în comunicarea cu medicul curant și cu instituțiile competente în domeniu. Abia după trimiterea unui email către Ministerul Sănătății și către Departamentul pentru Situații de Urgență, am fost contactați de Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Suceava, care ne-a informat că putem merge la Institutul Regional de Oncologie din Iași pentru administrarea imunoterapiei. Deși in final a existat o întârziere de două săptămâni, am reușit să facem programările necesare și să-i facem perfuzia mamei.

Următorul tratament, după încă 14 zile, a fost făcut la Suceava și a implicat internarea continuă a mamei (singură în salon) și efectuarea analizelor pentru coronavirus (care a ieșit negativ, din fericire). Această etapă a fost relativ simplă, fiind programată telefonic direct cu medicul curant.


Din pacate, modalitatea de triere a pacienților nu a fost foarte bine organizată – corturile unde se efectuează trierea au o singură ușă pentru intrare-ieșire, iar majoritatea pacienților trebuie să aștepte câteva ore până primesc rezultatele, nefiind puse la dispoziția acestora locații de așteptare care să asigure un minim de confort și protecție.

Cu toate acestea, încercăm să ne păstrăm optimismul și încrederea că un eveniment precum această pandemie ar putea să ne ofere niște lecții asupra aspectelor cu adevărat importante ale vieții.


Viata personala

Eu lucrez în domeniul juridic, astfel încât am suspendat activitatea de birou în această perioadă. Pentru a trece mai ușor peste impunerea distanțării sociale, încerc să-mi păstrez mintea ocupată pe cât posibil – citesc, comunic telefonic cu persoanele apropiate și cu colegii de la muncă, fac diverse exerciții fizice în casă, dar și activități casnice amânate până la acest moment din lipsă de timp. Locuiesc cu logodnicul meu și ne lipsesc cu siguranță ieșirile și excursiile, însă realizăm că toate restricțiile sunt făcute pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă.


Am trecut prin greutati si inainte de epidemia COVID19, dar acum mama se simte bine si ultimele investigatii imagistice au aratat ca boala ei este in remisie. Traim in fiecare zi, bucuria si multumirea de a o avea langa noi.Suportul familiei, medicilor si Asociatiilor de pacienti este important!

Melanom Romania ne-a fost alături în cele mai grele momente- apariția metastazelor cerebrale si stabilirea planului de tratament- oferindu-ne informatiile corecte, înțelegerea și explicațiile necesare pentru gestionarea unei boli atat de agresive- o rază de lumină care ne-a ghidat calea într-una una din cele mai întunecate experiențe care ar putea fi trăite de cineva.


Amintindu-mi de momentul agravării bolii mamei prin care am reușit să trecem deopotriva cu ajutorul unor medici dedicati si grupului nostru, Melanom România, nu pot decât să apreciez și să respect absolut fiecare persoană dintr-o organizație care își dedică resursele pentru a ajuta persoane suferinde de boli grave oferindu-le o șansa la o viață normală!


Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
bottom of page