Noutăți de la Congresul Oncologic ESMO- despre metastaze cerebrale Madrid, 20-24 octombrie 2023- I
Metastaze cerebrale și evaluarea supraviețuirii în studiul SECOMBIT
Ce problema a pacienților adresează acest studiu?
Deși terapiile sistemice au avansat enorm în ultimii zece ani, nu este clar care este strategia de tratament asociata cu cea mai bună supraviețuire și dacă o anumita ordine a tratamentelor previne dezvoltarea metastazelor cerebrale. Studiul SECOMBIT a adus date noi în aceasta privința.
Cum a fost gandit studiul SECOMBIT
Pacienții cu melanom BRAFV600-mutant si metastaze inoperabile, inclusiv metastaze cerebrale stabile și tratate, au fost repartizați aleatoriu în trei grupuri. Fiecărui grup i s-a administrat o combinatie de imunoterapie, ipilimumab + nivolumab si o combinație de terapie țintita, encorafenib + binimetinib, într-o anumita ordine. Studiul a permis inrolarea pacientilor tratati anterior cu imunoterapie adjuvanta, cu conditia sa fi existat o pauza de 6 saptamani intre tratament si inrolarea in studiu. Tratamentul anterior in adjuvanta, cu terapie tintita nu a fost permis.
In studiu:
Grupul A a primit encorafenib + binimetinib (TT) până la evolutie de boala apoi -> combinatia ipilimumab + nivolumab (IO)
Grupul B a primit ipilimumab +nivolumab (IO) până evolutie de boala apoi -> combinatia encorafenib+ binimetinib (TT)
Grupul C a primit encorafenib+ binimetinib timp de 8 săptămâni (TT), apoi -> ipilimumab+ nivolumab (IO) până la evolutie de boala -> urmat de encorafenib +binimetinib (TT). Acest grup a fost numit si ‘’sandwich’’.
Ce obiective fost masurate?
S-au evaluat supravietuirea globala (OS-Overall Survival) si supravietuirea fara progresie de boala (PFS, Progression Free Survival), precum si supravietuirea fara progresie de metastaze cerebrale (BMFS, Brain Metastases Free Survival).
Care sunt rezultatele noi din SECOMBIT?
Știm deja din anii trecuti că supraviețuirea (OS) și supraviețuirea fără progresie (PFS) au fost superioare in grupurile cu imunoterapie pe prima linie de tratament (grup B), respectiv, in grupul C cu imunoterapie plasata strategic intre tratamentele cu target terapie. In plus, s-a demonstrat ca administrarea imunoterapiei ca prima linie de tratament are potențialul de a preveni sau amâna apariția metastazelor cerebrale.
Astfel, la 5 ani de la începerea tratamentului, 85% dintre pacientii din grupul B tratat cu imunoterapie urmata de terapie țintita nu dezvoltaseră metastaze cerebrale fata de doar 56% dintre pacienții din grupul A, care au început cu target terapie si au fost transferati pe imunoterapie cand boala a evoluat.
De asemenea, in grupul C „sandwich”, în care pacienții au primit terapie tintita pe o perioadă scurtă, continuând cu combinația de imunoterapie și apoi trecând din nou la terapie tintita în caz de recidivă, 80% nu dezvoltaseră metastaze cerebrale la 5 ani.
Mesaje importante
Aceste rezultate arata ca imunoterapia introdusa ca prima linie de tratament previne sau întârzie apariția metastazelor cerebrale la pacientii cu melanom metastatic inoperabil, Braf - mutant (grup B). Strategia poate fi aplicata si in Romania, existand decontare pentru combinatia de terapii tintite (dabrafenib+ trametinib) si imunoterapia cu ipilimumab+ nivolumab.
Abordarea de tip ‘’sandwich ‘’ (Grup C) cu imunoterapie administrata dupa numai 2 luni de terapie tintita, nu adauga avantaje mari fata de grupul cu imunoterapie pe prima linie (grup B), dar poate fi mai potrivita pacientilor care se prezinta cu un volum tumoral mare si boala in progresie rapida. Strategia poate fi folosita in alte tari, dar nu poate fi implementata in prezent in Romania din cauza limitarilor din protocoalele terapeutice.
Datele de mai sus sunt utile si in contextul tratamentelor adjuvante, in cazurile in care pacientul a avut o pauza intre tratamentul adjuvant si tratamentul paliativ.
Rezultatele din SECOMBITT sunt sustinute si de studiile DREAMSeq (2023) si DeCOG (2023), ultimul cu date din practica medicala. Diferentele de supravietuire intre pacientii care incep cu imunoterapie si cei care incep cu terapie tintita raman in favoarea primei categorii.
In concluzie, devine din ce in ce mai clar ca pacienții cu boala metastatica ar trebui incurajați sa înceapă cursul de tratamente cu imunoterapie, pentru creșterea șanselor de supraviețuire și prevenirea metastazelor cerebrale.
Dragi pacienti va rugam discutați o secvența de terapii avantajoasa pentru situația dvs cu medicii dvs curanti si indrazniti sa mentionati aceste studii.
Un material intocmit de Violeta Astratinei, Dr. biolog
Voluntar Melanom Romania
3 noiembrie 2023
Surse
1083MO - Brain metastases and survival evaluation in the SECOMBIT trial. PA Ascierto, prezentare la ESMO, Madrid 20-24 octombrie, 2023
Studiul SECOMBIT (2022)- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36049147/
Studiul DeCOG (2023) https://jitc.bmj.com/content/11/4/e005828
Studiul DREAM-Seq (2023) https://www.nature.com/articles/s41571-022-00708-z
Commentaires