top of page

Romania si Planul European de Combatere a Cancerului


Dupa cum poate stiti, Europa a lansat la inceputul acestui an un Plan de Combatere al Cancerului. Planul este centrat pe 5 domenii cheie de combatere a cancerului: preventie, detecție timpurie, diagnostic si tratament si calitatea vietii pacientilor, supravietuitorilor si familiilor lor.



4 miliarde de euro vor fi puse la dispozitia Statelor Membre pentru a sustine eforturile lor nationale de a combate cancerul insa pentru ca Romania sa beneficieze, trebuie sa iesim in fata cu un Plan National de Combatere a Cancerului care sa fie coerent, documentat, adaptat sa umple golurile binecunoscute ale sistemului medical si menit sa fie implementat (nu sa ramana pe hartie). ''Sunt fonduri pe care Uniunea Europeană le face disponibile pentru a crește accesul la tratament și consult de calitate si pentru a reduce diferențele dintre țările din Vest și cele din Est.'' citim într-un articol publicat de Revista Politici de Sănătate.


Insa Europe’s Beating Cancer Plan pune de asemenea mare accent pe participarea pacientilor si populatiei la crearea si adoptarea de masuri de combatere a cancerului. O intreaga discutie a existat despre cum proiectele europene si nationale trebuie sa fie centrate mai mult pe nevoile beneficiarilor lor si mai ales sa fie implementate.


Planul European de Combatere a Cancerului cuprinde mai multe linii directoare, dintre listez mai jos:

1. O abordare moderna a cancerului, prin cercetare, tehnologii moderne de preventie si detectare timpurie, dianosticare si tratament. ca si colectare si utilizare performanta a datelor si digitalizare a sistemelor de sanatate

2. Preventie sustenabila a cancerului prin masuri de educatie despre riscul de cancer, masuri de reducere a factorilor de risc (reducerea expunerii la radiatii ultraviolete si aparate de bronzat artificial, reducerea consumului de alcool si tutun, scăderea riscului de infectii), incurajarea populatiei pentru a urma o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ si reducerea poluarii mediului.

3. Implementarea de standarde înalte de calitate in ingrijirea pacientilor cu cancer

- ingrijire de calitate in spitale si clinici

- personal medical de calitate

- acces la terapii inovatoare si medicamente esentiale

- incurajarea medicinii personalizate -cu integrarea testelor testelor genetice si moleculare de rutina in preventia , diagnosticarea si tratarea pacientilor cu cancer


Nota: In Romania ne lipsesc criteriile de definire centrelor specializate (sau de excelenta) unde pacientii cu cancer pot fi ingrijiti la standarde inalte de calitate si de aceea pentru un pacient este intodeauna greu sa afle care sunt centrele medicale sau medici in mainile in care isi poate pune la propriu viata si -de multe ori- ultimele resurse financiare ale familiei.



4. Imbunatatirea calitatii vietii, a pacientilor, supravietuitorilor si familiilor lor cu toate masurile medicale si economico- sociale care se impun.

Nota: Ingrijirea paliativa ramane un serviciu medical deficitar (desi programe de educatie au fost desfasurate); exemple: managementul durerii, managemental efectelor adverse, sustinerea psihologica etc). De asemenea, masurile pentru integrarea pacientilor in societate lipsesc: chiar daca doresc si pot lucra, pacientii nu sunt sustinuti sa ramana in campul muncii/profesia pe care o exercita.


5. Reducerea inegalitatilor in ingrijirea pacientilor oncologici – practic azi supravietuirea unui pacient cu cancer depinde de locul/tara unde traieste, iar in Romania si de conditia materiala a pacientului si acest lucru trebuie sa se schimbe.

6. Cancerul pediatric- mai multe eforturi pentru a asigura tratarea cu succes a copiilor afectati de cancer (sustinuti in prezent mai mult de organizatii caritabile decat de statul roman)

7. Asigurarea finantarii corespunzatoare – aici avem listate toate sursele de finantare europene care vor sprijini Planul European de Combatere a Cancerului si eforturile de implementare (si grija cea mare apare- suntem in stare sa profitam de aceste fonduri in asa fel incat sa cream conditii mai bune de ingrijire a pacientilor?)

8. Colaborare intre TOATE grupurile interesate si colaborare internationala pentru a evita duplicarea eforturilor (Organizatia Mondiala a Sanatatii, Agentia de Cercetare a Cancerului, Reteaua Europeana a Registrelor de Cancer etc)

9. Guvernanta si implementare- Structuri europene de monitorizare a modului cum Planul de Cancer este urmat si actiuni de monitorizare a progresului implementarii. Re-evaluarea Planului European de Cancer va fi facuta in 2024.


Normal, aceasta perspectiva unica de a schimba lucrurile in bine m-a facut sa ma gandesc la prioritatile pacientilor si cum pot fi acestea sustinute prin masuri care sa aibă impact cat mai larg. Singurul lucru care mi se pare clar acum mai mult ca oricând este obligatia noastra a tuturor de a crea 'fundatia'' a ceea ce dorim sa construim, o baza solida care sa sprijine atat Planul National de Cancer, dar si deciziile politice viitoare. Trei masuri imi apar vitale in acest sens:


  • Cresterea calitatii ingrijirii medicale in cancer si stabilirea unor criterii clare pentru ceea ce inseamna excelenta in preventie, diagnosticare, tratament, paliatie si comunicare optima medici- pacienti

  • Crearea si exploatarea registrelor nationale de cancer pentru analiza performantei sistemului in ingrijirea pacientilor si succesul masurilor de preventie

  • Lansarea si sustinerea solida a cercetarii in oncologie, atat a celei academice, cat si a celei finanțate de industria farmaceutica, crearea de legaturi intre cercetarea non-clinica si cea clinica (cercetare translationala) si implicarea consortii de cercetare internationale

Gandurile de mai sus sunt legate si de un eveniment recent la care am participat- una dintre multele discuții privind Planul European de Cancer ”Oportunități ale Planului european de combatere a cancerului care pot fi implementate în România”. A fost o intalnire condusa de Dr Cristian Busoi (parlamentar in Comitetul pentru Industrii si Cercetare) si Dr Adrian Pana (expert in politici de sanatate), cu participarea unor reprezentanti ai Agentiei Europene de Medicamente, experti din Planul European de Combatere a Cancerului, ARPIM (Asociatia Producatorilor de Medicamente din Romania) si Palmed (furnizorii de servicii medicale private).



Am asistat la o discutie interesanta insa, cum se vede mai sus, dominata de o mica parte dintre jucatorii din sistemul de sanatate romanesc. Am fost surprinsi de expresia ‘’ Oportunități…care se pot fi implementate in Romania’’. Automat ne-am intrebat care sunt acele oportunitati care nu se pot implementa in Romania. Parcurgand Planul European de Cancer de mai sus nu am vazut nimic care ar putea sa tina in loc Romania, daca exista suficienta vointa politica.

Planul de cancer nu e -in opinia mea- ceva in care poti negocia compromisuri in functie de lista de dorinte a fiecarui vorbitor. Dimpotriva, planul national de cancer are sansa unica sa adopte si adapteze multe dintre modelele de performanta implementate cu succes in alte tari europene (de ex. registre de cancer, centre specializate).

In discursurile nationale auzim tot mai des ca nu totul va putea fi implementat pentru ca nu se ‘’potriveste ‘’ cu ''specificul national'' (oricare ar fi acela) si o mare reticenta observam cu privire la calitatea si performanta centrelor oncologice. Speakerii locali – ARPIM si PALMED au lansat propuneri utile, dar care – dincolo de faptul ca pot reflecta interese de grup- unele vor acoperi numai o parte dintre nevoilor pacientilor cu cancer si ale populatiei la risc de a dezvolta cancer. Desigur ne asteptam ca oamenii sa-si sustina obiective de grup, de aceea o prezenta echilibrata a tuturor factorilor interesati de Planul National de Cancer este esentiala. Ministerul Sanatatii- factorul care sa uneasca propunerile intr-o abordare echilibrata la nivel de autoritate de stat a lipsit de la intalnire. De asemenea nici un spital public nu a participat la discutii, ca sa dea macar o idee asupra prioritatilor (pe care si le vor promova in Planul National de Cancer). Planul National de Cancer nu este un subiect care se poate aborda doar intre furnizorii de servicii medicale private si productorii de medicamente (ca participanti locali), ci o discutie care trebuie sa reuneasca inclusiv experti din Societatile profesionale, Asociatiile de pacienti, spitale publice, Ministerul Sanatatii si Ministerele de Cercetare si Educatie, Ministerul Muncii deoarece multe dintre masurile de preventie, management pacienti, calitatea a vietii, reincadrare sociala a pacientilor cu cancer, educatie si cercetare se vor intersecta cu reponsabilitatile acestora.


In final- Planul Național de Cancer nu poate fi o lista de dorințe ale actorilor din sănătate, ci un cumul de strategii interconectate prin care speranța de viata a pacienților cu cancer este îmbunătățita, mai mulți pacienți sunt vindecați si mai multe diagnostice de cancer sunt evitate!


Aceasta este doar o scurta reflectie personala, care insa va invita sa analizati la randul dvs discutiile publice despre Planul European de Combatere a Cancerului. Aceste discutii vor influenta Planul National de Cancer din Romania si implicit starea de sănătate si speranta de viata a pacientilor cu cancer, ca si a populatiei la risc sa dezvolte un cancer.


Referinte:

Europe’s Beating Cancer Plan, text integral in lb engleza

Intalnirea online ‘’Oportunități ale Planului european de combatere a cancerului care pot fi implementate în România’’ https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=224993679652719

Articol in limba romana


Intocmit de Violeta Astratinei,

Presedinte Asociatia de pacienti Melanom Romania

27 septembrie 2021


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
bottom of page